banner
3 minuten leestijd

Therapeut worden? Hoe wordt je Psychotherapeut?

Wat is het verschil tussen een Psychotherapeut en een Psychodynamisch Therapeut?

Je wilt anderen helpen met hun psychische problemen en je vraagt je af welk opleidingstraject je daarvoor moet volgen. Er zijn twee routes; het reguliere traject om Psychotherapeut te worden (ca. 7 jaar studie). Het alternatieve traject door de praktijkgerichte opleiding tot Psychodynamisch Therapeut te volgen (4 jaar studie).

Psychotherapeut

Om psychotherapeut te worden, dien je een postmaster opleiding Psychotherapie te volgen. Voorafgaand aan de opleiding tot psychotherapeut moet je zijn afgestudeerd in de richting van psychologie, pedagogische wetenschappen, geestelijke gezondheidskunde of geneeskunde.

Een psychotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met complexe, psychische klachten. Deze behandeling is vaak intensiever en langduriger dan die van een psycholoog. Meestal valt deze behandeling onder de gespecialiseerde ggz.

 

Psychodynamisch Therapeut

De opleiding tot Psychodynamisch Therapeut is een verdiepende vierjarige praktijkgerichte deeltijdopleiding. Tijdens de opleiding maak je kennis met de vier aspecten van Psychodynamica:

  • Psychotherapie
  • Bio-Energetica
  • Systemisch werk
  • Coaching

De eerste twee jaren van de opleiding zijn gericht op vakgericht onderwijs en persoonlijke ontwikkeling. Uitgangspunt is dat een Psychodynamisch Therapeut eigen emotionele blokkades heeft onderzocht en verwerkt, waardoor deze op een open en verdiepende wijze met cliënten kan werken.

Het derde en vierde jaar van de opleiding zijn gericht op themagericht onderwijs en therapeutische ontwikkeling. Specifieke voorkennis is niet vereist, wel een HBO werk- en denkniveau.

 

image

Conclusie

Om psychotherapeut te worden dien je een studie psychologie en vervolgens een studie psychotherapie te volgen. Hierna kun je als Psychotherapeut aan de slag in de reguliere zorg.

Om Psychodynamisch Therapeut te worden volg je een vierjarige praktijkgerichte deeltijd opleiding. Hierna kun je je vestigen als Psychodynamisch Therapeut en worden consulten deels vergoed vanuit de zorgverzekering voor alternatieve zorg.

Meer weten over de opleiding Psychodynamisch Therapeut?

Meer informatie?

Cor van Ewijk

Opleidingsadvies

033 277 88 73
Op werkdagen bereikbaar van 9.00 – 13.00 uur

Gerelateerde blogs